SUMAR privind operarea legala pentru inregistrare drona cu o masa mai mica de 15 kg in activitatile foto/video:

 • Este necesara inregistrarea (identificarea) dronelor la Autoritatea Aeronautica Civila Romana (AACR);
 • De la 1 februarie 2016 nu mai este necesara obtinerea unei aprobari scrise pentru a fotografia/filma in spatiul aerian extravilan, ci doar de o notificare telefonica la Ministerul Apararii Nationale (detalii in randurile de mai jos); pentru filmarea in orase, este necesara obtinerea aprobarii scrise din partea Ministerului Apararii Nationale. 
 • Costuri: 90 EUR + TVA / drona (taxa pentru identificarea aeronavei);
 • Valabilitatea inregistrarii: nelimitata, pana la modificari ulterioare ale proprietarului sau operatorilor;
 • Grad de dificultate la intocmirea documentatiei pentru inregistrare drona: redus.

Documente necesare – inregistrare drona


 1. Cererea de identificare (in original)
 2. Factura + dovada efectuarii platii;
 3. Proces verbal de predare-primire a dronei;
 4. CI proprietar / administrator firma;
 5. Certificat de inregistrare a societatii, daca este cazul;
 6. Certificat constatator de la Registrul Comerțului (pentru societati) – Acesta trebuie sa fie in termen (obtinut cu cel mult 30 de zile in urma) si se poate obtine si online, de aici (costa 45 LEI);
 7. Schema de dispunere a insemnelor de identificare – aceasta schema este, de fapt, un desen tehnic al dronei. Cateva modele exista chiar pe site-ul lor, pentru modelele DJI Phantom 3 si DJI Inspire 1. In cazul in care ai alt model de drona, furnizorii de astfel de echipamente au scheme pentru ele, iar daca nu gasesti, iti recomandam sa te adresezi unui reprezentant al Autoritatii Aeronautice pentru a te ajuta cu un model din baza lor de date.
 8. Fotografii ale dronei – sunt necesare 2 fotografii cu drona: una de sus si una din profil;
 9. Dovada platii taxei de 90 EUR+TVA pentru inregistrare drona– taxa se plateste in contul AACR deschis la BCR (RO15 RNCB 0307 0050 2421 0001 pentru LEI / RO15 RNCB 0307 0050 2421 0002 pentru EUR), iar dovada se poate face prin chitanta, OP, raportul tranzactiei din HomeBank. Ulterior, vei primi chiar si factura pentru plata facuta.

Depunerea documentelor pentru inregistrare drona

In vederea obtinerii certificatului de identitate, documentele de mai sus se pot transmite la sediul AACR din Bucuresti (vezi harta de mai jos), prin posta sau, cel mai simplu, pe e-mail la drone@caa.ro.

Ridicarea certificatului de identificare pentru inregistrare drona

Alocarea codului de identificare se realizeaza de catre AACR chiar si in 2-3 zile, daca dosarul este complet si nu sunt necesare informatii/documente suplimentare.

Ridicarea certificatului este obligatorie si presupune prezentarea la sediul AACR din Bucuresti, a proprietarului, cu drona in cauza, pentru a se instala pe drona cipul de identificare.

In plus, din discutiile pe care le-am avut cu reprezentatii AACR, consideram ca acestia vin in sprijinul solicitantilor cu informatii concrete, iar in cazul unor nelamuriri, iti recomandam sa ii contactezi telefonic, pe e-mail sau la sediu (pe e-mail iti raspund, de multe ori, chiar in aceeasi zi!).


Intrebari Frecvente


Este necesara rezervarea de spatiu aerian segregat?

Incepand cu 1 februarie 2016, nu mai este nevoie sa faci rezervarea. Chiar aceasta este principala simplificare adusa, odata cu abrogarea Ordinului Ministrului Transporturilor nr. 8/2014 (care a fost valabila in perioada ianuarie 2014 – ianuarie 2016).

Unde pot face filmari cu drona si ce pasi mai trebuie sa urmez, daca este cazul?

Filmarile realizate cu ajutorul dronelor se pot realiza:

 • Pe teritorii extravilane – Important! Desi nu este necesara obtinerea unei aprobari scrise pentru zborul dronelor in spatiul aerian extravilan, este nevoie de o informare telefonica la Centrul Operational al Ministerului Apararii, la tel: 021.315.01.05, inainte sau chiar in ziua filmarii.
 • In Bucuresti si alte orase din tara – mentionam ca aprobarea acestor zboruri nu este foarte accesibila, de regula, firmelor mici sau mijlocii care au activitati foto-video; in general, sunt premise doar televiziunilor, care obtin aprobare scrisa de la Ministerul Apararii Nationale, prin transmiterea cererii din procedura de aici (paginile 3-4), cu 45 de zile inainte de inceperea filmarilor.
 • Delta Dunarii – pentru a putea lansa un zbor cu drona in aceasta zona, este nevoie sa soliciti acest lucru prin transmiterea unei documentatii (prin e-mail, posta sau fax) si plata taxei de 50 lei, urmand sa obtii un permis de survol de la Administratia Rezervatia Biosfera „Delta Dunarii”.

Este obligatorie asigurarea dronei?

Pentru dronele cu o greutate mai mica de 20 kg la decolare, asigurarea este optionala si operarea se face pe propria raspundere a celui care opereaza.

Atentie la acest aspect pentru ca in trecut au existat cazuri de manevrare necorespunzatoare a acestor aeronave si caderea lor a produs victime.

Daca dronele depasesc cele 20 kg la decolare, asigurarea dronei este obligatorie (prima companie de asigurari care a facut acest lucru este CertAsig).

Ce sanctiuni sunt daca nu inregistrez drona la AACR si daca nu notific Ministerul Apararii atunci cand lansez un zbor cu drona cu scopul de a filma?

Folosirea unei drone in spatiul aerian in activitati foto-video fara a o identificarea  la AACR in prealabil, constituie, conform prevederilor Codului Aerian, infractiune si este sanctionata cu inchisoare sau amenda penala.


Aici gasesti harta sediului Autoritatii Aeronautice Civile Romane, de pe Sos. Bucuresti-Ploiesti, nr.38-40, Sector  1, iar ca date de contact,  tel: 021.208.1567, e-mail: drone@caa.ro.